Header 2022

Långa banan - 10 km

10 km runt Lerum - en kuperad och vacker bana runt Lerum

Många är löparna som med hatkärlek har beklagat sig över den tuffa stigningen som väntar vid den sk "Kyrkbacken" efter knappt 4 km. För många gäller det att gå för att orka, medan taktiken för de tränade handlar om att inte gå på för hårt i backen, för att kunna ha krafter kvar. För efter Kyrkbacken stiger det ända upp till Laggarns väg, en sammanlagd stigning på 1 km. Det är detta som gör att Lerumsloppets 10km-bana räknas som ett av Sveriges tuffaste millopp.

Så går banan bit för bit

 • Banan startar vid Brobacken vid tävlingscentrum på Bagges Torg med västlig riktning mot Aspen.
 • Du fortsätter sedan på platt asfaltsunderlag längs med vackra Säveån bort till Aspudden, vid sjön Aspen, där banan sedan byter till östlig riktning längs med andra sidan av Säveån, där du fortsätter på samma platta sträcka och trevliga omgivningar.
 • Med en svag höjning möts du efter 2,5 km av den första vätskekontrollen vid Vattenpalatset.
 • Genom bostadsområden fortsätter banan med en svag stigning tills det går lite nedför vid ca 4 km, där banan tar en sydlig riktning där man passerar Lerums vackra kyrka från 16-talet.
 • Ett stenkast bort väntar sedan den ökända "Kyrkbacken", som har en rejält brant stigning. Efter backen blir det något flackare då du passerar Kastenhofsmotet.
 • Efter att ha sprungit under E20 övergår underlaget i grusväg och här fortsätter stigningen upp till Laggarns väg, där du springer i en pittoresk och lantlig mijö på grusväg. Efter ca 200m på flackt underlag möts du av den andra vätskestationen, efter dryga 5 km löpning.
 • De omkringliggande landskapen övergår i skog innan du på grusvägen kommer fram tilll Stamsjön, då du har sprungit ca 6 km.
 • Efter ca 7 km väntar en lång nerförslöpning igen i nästan 1 km tills du når fram till E20.
 • Väl här väntar en svagt stigande sträcka längs med motorvägen strax innan det är dags att springa ner under motorvägen och in emot centrum igen.
 • Vid 9.5 km är det en svag stigning upp för Brobacken och sedan en plan och rak spurtsträcka hela vägen fram till målbågen.

Till Anmälan

Omsorgsfull huvudpartner:

Md le logo payoff 2020 rgb orange

Guldpartner:

Md lf logo alvsborg vanster rgb

Officiella partners:

Md sl 8304 c pos r1 sys 6cm
Md nordic wellness logo no symbol
Md lekia logo

Officiella leverantörer:

Md solkatten liggande redblack
Md namnl s
Md lm  ny logo
Md endorfin gron fade 190
Md logga
Md eqtiming
Md loggan 190x190
Md logga h germarginal
Md sk rmavbild 2023 03 31 kl. 14.11.22
Md email logo
Md sk rmavbild 2023 04 13 kl. 11.43.15
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub